Cei 18 palmieri cumparati de administratia publica locala din Galati, in urma cu 14 ani s-au uscat (nu din primul an, ci dupa 4-5 ani) si, la fel ca acum, in Bucuresti, cand au aparut, prima oara, pe scuarul de pe Brailei sau pe Faleza, la Statuia lui I.C.Bratianu, au provocat valuri de critici sau ironii. Ca ce ne trebuie noua palmieri, dar cat au costat, dar cine i-a furnizat, dar a cui era afacerea s.a.m.d.
Insa Galatiul are si acum palmieri, 7 la numar. Sase au fost cumparati anul trecut de Complexul Muzeal de Stiintele Naturii, in cadrul achizitiei de plante exotice ce urmeaza sa populeze sera acoperita (aflata in constructie, din 2019 si care trebuia finalizata in 2020, dar la care inca mai este de lucru). Palmierii au fost expusi, anul trecut, in fata Complexului Muzeal de Stiintele Naturii dar acum se afla in sera, protejati, deoarece cladirea ar trebui sa intre in lucrari de reabilitare termica si, pentru a fi protejati de praf si var, exoticii copacei vor ramane in sera.
Un alt saptelea palmier este aclimatizat, din 2010, in curtea Gradinii Botanice si poate fi admirat de vizitatori. Palmierul a trecut cu bine peste mai multe ierni geroase si s-a inaltat considerabil, de la 30 de cm, cat avea cand a fost adus la Galati, la 2,5 metri cat are acum si chiar a inflorit in aceasta primvara.
E o decizie inteleapta ca palmierii din Gradina Botanica sunt pastrati acolo si nu au fost dusi pe vreun scuar din oras, nu de alta, dar la cat de inalte sunt balariile, prin oras, cred ca nici nu s-ar fi vazut foarte bine exoticii copacei.