HOTEL PESCARUS – CANDVA O EMBLEMA A ORASULUI BRAILA, exponent al Eclecticismului Academic arhitectural, mobilat cu mobila de la Berlin!

Construit in anul 1892 de catre negustorul H. Hirschhorn, pe strada Regala (azi, Mihai Eminescu), dupa planurile arhitectului Paul M. Mihail, Hotel Bristol este primul din oras care inaugureaza o noua forma de arhitectura pentru aceasta destinatie, respingand solutia imitatiei hanului de targ, frecventa pana atunci.

Dupa unele probleme structurale, cladirea initiala a fost modificata iar fatada a fost refacuta in stil eclectic de factura academica, bogat ornamentata, pentru ca aceasta era o carte de vizita a proprietarului, o dovada de prosperitate.

Hotelul Bristol a fost decorat de firma Sibalis & Rabner cu mobilier importat din Berlin. La parter erau “magazinul de stofe Lober“, “Orasul Londra“, unde manechinele purtau costume englezesti; loteria “Norocul” si o casa de schimb valutar. Cladirea a fost multa vreme o emblema a orasului, prezenta pe numeroase carti postale vechi.

Proprietarul, Hirschhorn, in timpul guvernarii de 40 de zile A. C. Cuza – O. Goga, trecuse la catolicism, donand cladirea bisericii catolice. Rebotezat “Pescarus” de catre comunisti, vandut in anii 1990 de catre O.J.T.

In 2018, Primaria Municipiului Braila a aplicat firmei SC Crown Business & INDUSTRIAL Group SA Bucuresti,proprietarul actual al cladirii, o amenda în valoare de 750 lei, conform H.C.L.M. nr.5/2003.
Sanctiunea s-a aplicat pentru neefectuarea lucrarilor de reparatii a fatadei imobilului pe care îl detine pe str. Mihai Eminescu nr.17

Conform informatiilor publice oferite de risco.ro, directorul general al firmei Crown Business & INDUSTRIAL Group SA Bucuresti, actualul proprietar al Hotelului Pescarus, este RAED N. DAHABREH.

Mai mult despre: bistol, hotel pescarus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed




Suntem și pe rețelele de socializare:
Te-ar mai putea interesa si:
Comunitate

Îți sunt prieten..

În eseul său „ Prietenul”, Giorgio Agamben spune că pentru expresia „îți sunt prieten” s-ar putea face considerații similare cu…

Categorii