Radio Color Orăștie despre „Palia”

La 14 iulie 2022 am vorbit la Radio Color Orăștie despre „Palia”, după emisiune un prieten îmi aruncă „mănușa”.

Mă provoacă să pun pe „hârtia electronică” emisiunea. Știind la ce mă „înham” primul răspuns a fost „NU, nu mulțumesc!”, dar.. si darul s-a transformat în povestea de față, punând în plus o frază de la Daniel I Iancu.

Ce este Palia de la Orăștie?

Testamentul Vechi – care poartă numele de Palia (Palia gr. παλαιά ” Palea = „veche), adică Scriptura cea veche, însă nu a apărut în întregime, ci numai primele două cărți ale lui Moise: Facerea (Geneza, în slavonă Bâtia) și Ieșirea (Exodul – Ishodul), cu toate că traducătorii afirmă că ar fi tipărit cu multă muncă cinci cărți ale lui Moisi în românește (afară de cele tipărite, Leviticul, Numerele, Deuteronomul) și patru cărți ce se cheamă ţrstva (ale împăraților) și alti proroci câțiva, însă în toate exemplarele cunoscute de Palie se găsesc numai cele amintite, în tarile ortodoxe, slave, circulau două feluri de palii: Palia comentată (Tolkovaia Palia) și Palia istorică, care își au originea în literatura religioasă bizantină. Palia de la Orăștie nu are nicio legătură cu celelalte, ea fiind traducerea mai mult sau mai puțin inspirată a primelor două cărți canonice din Vechiul Testament Palia, termen grecesc, nu a putut fi preluat nici din textul unguresc, nici din cel slavon.

Palia de la Orăștie este un important document lingvistic, datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor.
A fost tipărită la Orăștie de meșterul-tipograf Șerban, fiul diaconului Coresi, și de diaconul Marian, care folosesc pentru prima dată, în formă scrisă păstrată, numele de români, în loc de rumân.

Traducerea românească a fost făcută sub patronajul episcopului calvin Mihai Tordaș, ales ca episcop de către Ștefan Herceg, „propoveduitorul evangheliei” în Sebeș, Zacan Efrem, „dascălul de dăscălie al Sebeșului”, Moise Petrișel, propovăduitorul evangheliei în orașul Lugoj, și a lui Achirie, „protupopul Hunedoarei”.
Pe prima pagină fiind scris: „Cu bună voe și destoinic mila lui Dunezeu aceaste cărți creştineşti a să orăndite dupâ voia lui Dumnezeu cu ştirea Măriei lui Batări [Sigismund Báthory] Jigmon Voivodăl Ardealului și a Ţăriei Ungurești, și cu ştirea și cu voia a toți domnilor mari și sfeatnici ai Ardialului: pe întru întrământura Beseareceei Sfântâ a românilor poftind tot binele ispăsenie creştinilor români: care ispăsenie numai de la Tine Doamne cearem printru Sângur Sfânt Fiul Tău Iisus Hristos Domnul și Ispăsitoriul nostru Amin.”

Mai mult despre: palia, radio, radio orastie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed




Suntem și pe rețelele de socializare:
Te-ar mai putea interesa si:

Categorii