Aura Urziceanu, la 75 de ani

Aura Urziceanu, considerată una dintre cele mai bune voci de jazz pe care le-a dat vreodată România, împlinește marți, 14 decembrie, vârsta de 75 de ani. Apreciata cântăreață de muzică ușoară, pop și jazz Aura Urziceanu s-a născut la 14 decembrie 1946, în București, într-o familie de muzicieni. A început să studieze vioara cu tatăl ei, Nelu Urziceanu, fost violonist în Orchestra Națională Radio și profesor de vioară, iar la vârsta de opt ani deja își dorea să cânte ca solist vocal.

La 14 ani, dirijorul secund al Orchestrei de Estradă Radio, violonistul Jean Ionescu, a dus-o pe Aura în studioul 4 al Radio România, unde a înregistrat piesa americană, cu titlu și versuri românești, ”Vreau să cânt și eu la televizor”, lansându-se astfel la radio. Câteva luni mai târziu a lansat, la televiziune, melodia ”Soarele e îndrăgostit de Mamaia”, prezentată anterior la prima ediție (1963) a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia.

A absolvit clasa de canto de muzică ușoară, condusă de profesoara Florica Orăscu, la Școala Populară de Artă din București.

În primii ani, Aura Urziceanu interpreta muzică ușoară în case de cultură și s-a făcut remarcată în cadrul unui concert cuprins în programul ediției 1965 a Festivalului de la Mamaia, unde a cântat într-o manieră proprie piesa ”La tine mi-e gândul”, semnată de compozitorul Petre Firulescu. În același an, a avut prima apariție pe o scenă mare, la Sala Palatului din București, unde a interpretat două numere dintr-un spectacol de revistă al Teatrului Satiric-Muzical ”Constantin Tănase” — ”Zâmbiți, vă rog” și ”Oglinda dragostei”, ambele compuse de Edmond Deda.

La vârsta de 16 ani, a fost distribuită în spectacolul ”Jazz-jazz-jazz”, la Teatrul Evreiesc de Stat, alături de pianistul Iancsi Korossy, contrabasistul Johnny Răducanu, bateristul Miki Mănăilă și balerinele Miriam Răducanu și Cecilia Hoppe. S-a făcut remarcată în jazz, cu o adaptare a Rapsodiei române nr. 1 de George Enescu.

Peste un an, a plecat într-un turneu în Rusia, tot cu trio-ul condus de Iancsi Korossy, apoi a plecat în Israel cu Teatrul ”Ion Vasilescu”. A urmat, la scurt timp, un turneu în Germania, cu formația lui Horia Ropcea, unde a fost ascultată de un reprezentant al unei agenții care a angajat-o cu contract, să cânte jazz cu un trio german la cluburile militarilor americani. Tot în Germania, după o emisiune televizată, unde a cântat o piesă de jazz, un producător de la CBC (televiziunea canadiană) i-a oferit un contract pentru televiziune și un show la radio, pe care Aura le-a semnat și a ajuns în Canada.

După ce au auzit-o cei de la televiziunea canadiană, au continuat să-i ofere contracte la show-uri radio-tv în limba franceză și engleză. Patronul unicului club de jazz din Winnipeg a invitat-o să vadă clubul și orchestra, după care Aura Urziceanu a semnat contractul care s-a prelungit cu două luni.

Cântând seară de seară, câte două show-uri, la un moment dat a văzut afișe cu sosirea lui Duke Ellington și orchestra sa, în concert. A hotărât să meargă la concert, iar seara, după ce Duke Ellington și-a terminat concertul, a venit în clubul în care cânta Aura. După ce programul ei s-a încheiat, Duke Ellington a felicitat-o și i-a propus să se reîntâlnească la club să cânte împreună. Aura a acceptat, iar câteva zile mai târziu Duke Ellington i-a oferit un bilet de avion, propunându-i să vină la New York, la agenția lui de impresariat, pentru a semna un contract pe șase ani. Astfel a început, în 1970, colaborarea cu Ellington, alături de care a cântat pe aceeași scenă, împreună cu Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Mel Lewis, Sarah Vaughn.

În decembrie 1989, Aura Urziceanu a venit în România, pentru a organiza un concert extraordinar la Sala Radio, programat pentru 29 decembrie. Evenimentele din 21-22 decembrie o prind în țară. Artista rămâne în România doi ani, organizează două concerte de binefacere pentru copii orfani, pentru persoane cu dizabilități și pentru bătrâni. În 1992, s-a întors în SUA și a continuat seria concertelor.

Apreciata interpretă de jazz, Aura Urziceanu a revenit în fața publicului român după o lungă pauză, la invitația Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo”, organizat de Radio România în anul 2018. Dat fiind faptul că evenimentul pe care l-a susținut alături de Big Band-ul Radio (dirijor: Ionel Tudor) era deja sold-out, concertul a fost reluat.

Mai mult despre: aniversari jazz, aura urziceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed




Suntem și pe rețelele de socializare:
Te-ar mai putea interesa si:

Categorii