In general, sistemul Android începe să ruleze ceva mai încet atunci când este instalat de ceva timp pe un telefon și uneori simți că smartphone-ul are nevoie de o gură de aer proaspăt. Există câteva soluții care te pot ajuta, iar mai jos AttoSOFT îți prezintă cum să cureți Androidul și cum faci să ai un telefon cât mai rapid.
Bloatware-ul reprezintă aplicațiile preinstalate de către producător, acestea venind la pachet cu sistemul de operare. Unele dintre acestea nu sunt foarte utile, dar îți ocupă spațiu pe telefon și rulează în fundal, îngreunând funcționarea normală a dispozitivului. Cea mai bună soluție pentru acestea, pentru un telefon Android stock (fără root și fără un sistem personalizat de operare), este să dezactivezi aceste aplicații. Chiar și acest pas reprezintă un răspuns bun la întrebarea cum faci telefonul mai rapid.
E ușor să-ți dai seama care sunt aplicațiile de care te poți lipsi, dezactivându-le. Intră în Settings, apoi navighează în meniul Apps, iar aici ți se prezintă lista tuturor aplicațiilor instalate pe telefon. Aplicațiile de tip bloatware, dar și unele aplicații oferite de Google Apps, cum ar fi Google Newsstand, nu pot fi dezinstalate, dar pot fi dezactivate. Trebuie doar să urmezi cei doi pași din imaginile de mai sus, pentru a dezactiva o astfel de aplicație.
Cât timp telefonul tău este stock, acesta va beneficia de update-uri ale sistemului de operare, dar și diverse update-uri mai mici, care fie rezolvă probleme de securitate, fie de optimizare, între altele. Uneori, primești notificări cu privire la existența unui nou update, dar poți face și tu căutarea, mergând în Settings, apoi la System Update. Trebuie doar să apeși pe Check for Updates, iar telefonul te va anunța dacă există un update disponibil, pe care îl vei putea instala ulterior. Problema de cum optimizezi telefonul se rezumă, astfel, și la un sistem îmbunătățit de operare.
Dacă ai un telefon Android care suportă și carduri microSD, cel mai probabil vei dori să îți cumperi un asemenea card pentru a extinde memoria internă a telefonului. În cele mai noi versiuni de Android, ai chiar posibilitatea de a transforma cardul într-o extensie a memoriei interne pentru a stoca aplicații, dar poți alege și să îl folosești ca mediu de stocare pentru multimedia. Orice ai alege, însă, ai nevoie de un card microSD de mare viteză, de clasa 10, ideal. Astfel, poți fi sigur că aplicațiile se vor încărca rapid, iar telefonul nu va avea probleme cu lansarea acestora.