Dezvoltată încă din 2011 de un grup de cercetatori de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia), tehnologia Li-Fi se foloseşte de fascicolele de lumină pentru a transmite date.
Datele sunt transmise prin intermediul unor lumini LED, care transmit mesaje printr-un cod binar, oferind în laborator viteze de circa 224 GB per secundă, compatibile cu transmiterea a 18 filme de câte 1,5 GB per secundă, ceea ce are potenţialul de a revoluţiona Internetul.
După testele efectuate în laboarele din Tallinn ale companiei Velmenni, specialiştii au scos tehnologia din laborator şi au implementat-o în birouri, dar şi medii industriale din Estonia, raportând că au ajuns la o viteză de transmitere a datelor de 1 GB per secundă, respectiv de 100 de ori mai repede decât obişnuitul Wi-Fi.
Singurul inconvenient pe care îl are în faţa Wi-Fi-ului, al cărui semnal pătrunde pereţii unei clădiri, este că Li-Fi nu face asta. Dar tehnologia se poate dezvolta, şi privind modul în care evoluează lucrurile, nu este exclus ca acest impediment să fie destul de rapid rezolvat.
Comisia de Comunicaţii din SUA a avertizat recent că am putea rămâne fără spectru de unde radio pentru Wi-Fi în următorii 5 ani, acesta fiind extrem de aglomerat. În aceste condiţii, necesitatea dezvoltării unei noi soluţii de transmisii de date este absolut esenţială.