Datele Institutului National de Statistica aratau ca, in anul 2015, salariul mediu net in industria de servicii informatice era in luna August de circa 4.424 de lei, acesta fiind domeniul cu cel mai mare castig lunar.
Potrivit unor surse AttoSOFT, in general, maririle se fac anual, odata cu evaluarea rezultatelor angajatilor si se fac in functie de performante. Maririle anuale sunt intre 5 – 10%, in functie de performanta individuala.
Cele mai mici salarii in IT&C sunt intre 500 si 850 de euro pe luna pentru angajatii fara experienta in domeniul asigurarii calitatii si administrare de retea. Pe de alta parte, un dezvoltator de software fara experienta castiga lunar intre 750 si 1.000 de euro pe luna. In domeniul software cel mai bine castiga seniorii, acestia avand salarii intre 1.800 si 3.000 de euro pe luna.
Cererea de personal cu nivel adecvat de pregatire in zona de IT&C este mai mare decat oferta. Competitia pe talente va creste, iar asta va determina marile companii de software sa vina in piata cu oferte de angajare aliniate la noi standarde..
In industria locala de software si servicii lucreaza circa 87.000 de specialisti, iar in 2016 numarul ar putea ajunge la 95.280 de angajati, conform Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
In 2016 cele mai multe locuri de munca disponibile sunt pentru marile marile limbaje de de programare precum Java. PHP, C# .Net si limbajele mai noi sau rolurile care deriva din acestea, precum DevOPS, cloud si/sau virtualizare, Securitate, back-up & Storage, mobile iOS si/sau Android, Internet of Things, conform datelor oferite de compania de recrutare Brainspotting.
Tehnologiile cel mai greu de acoperit vor fi cele noi emergente pe piata din Romania, pentru care inca nu exista specialisti, tehnologii precum Mac OS Developer, IoT, Ruby on Rails, Python, insa problema dificultatii acoperirii rolurilor vacante vine si din inaltul nivel de specializare cerut de clienti.