Fibra optica neagra este o infrastructura de retele ce presupune interconectare de cabluri, comutatoare si relee, prin intermediul careia informatiile si datele sunt transportate, dar care nu este folosita, generand un excendent de capacitate de transport de date. Deoarece nu exista niciun transfer de date, dat fiind faptul ca infrastructura respectiva nu este folosita, fibra optica a capatat denumirea de “dark fiber”.
Astfel, pe o piata in care este nevoie de o infrastructura din ce in ce mai bine implementata, retelele de fibra neagra au devenit forma ideala ce poate fi utilizata de catre un client care doreste sa-si realizeze propria retea de transmitere de date, ceea ce i-ar asigura controlul total asupra gestiunii, o astfel de retea fiind complet independent de reteaua de internet folosita de majoritatea utilizatorilor. O astfel de retea, aflata sub controlul celui care manageriaza intrarile si iesirile de date reprezinta idealul pentru toate partile implicate in acest proces.
Clientul va putea sa-si inchirieze aceste fire de fibra optica neagra si sa-si creeze propria retea decat sa inchirieze o latime de banda, asa cum se procedeaza in mod traditional. Reteaua va putea fi setata in diferite modalitati, de la inele de fibra neagra, punct la punct si pana la configuratii de punct la multipunct. Nivelul de performanta o sa creasca corespunzator, iar reteaua va furniza conexiuni securizate si de mare viteza de trafic.
Mare parte a acestei retele de fibra optica neagra este amplasata in subteranul oraselor, in acest sens, existand proiecte care se desfasoara cu succes in orase precum Londra, Barcelona, Amsterdam, Viena sau Paris. Totodata, avand acces la astfel de retele de inalta performanta tehnica, aceste orase europene au realizat diverse programe care le-au permis sa se transforme in “orase inteligente”, care sunt controlate si monitorizate prin intermediul propriei retele de date. Denumita in sens generic sub numele de Internt of Things, aceasta retea ofera o interactivitate mult mai bine reprezentata, astfel incat interconectarea dintre reteaua de internet si cea a dispozitivelor dotate cu AI se realizeaza intr-o forma avantajoasa pentru cei care opereaza retelele de fibra optica neagra.
In cazul acestor orase inteligente, intreg procesul de supraveghere a ceea ce se intampla in interiorul orasului este automatizat prin intermediul protocoalelor de tipul M2M (machine-to-machine), ceea ce inseamna o crestere a numarului de aplicatii cu un grad ridicat de complexitate care vor guverna aceste retele. Avand libertate de miscare in manevrarea a mult mai multor operatiuni decat ar fi avut loc intr-o retea clasica, in care ar fi trebuit sa imparta banda cu mai multi utilizatori, ceea ce ar fi descrescut viteza traficului de date, operatorii retelelor de fibre negre din cadrul oraselor inteligente vor putea rula, concomitent un numar foarte mare de aplicatii legate de diverse domenii. Este valabil si pentru multicompania Microsoft, care dezvolt diverse tehnologii, capabile sa revolutioneze piata de Internet of Things.