Asociația VAR Cultural în parteneriat cu METROREX au inițiat un proiect inedit, Orașul M, menit să valorifice spațiile urbane subterane, prin dezvoltarea unui dialog între călători și artiștii vizuali.
Organizatorii povestesc despre cum și-au dorit ca proiectul să demareze odată cu împlinirea a 42 de ani de când metroul a devenit parte din viața orașului. „Odată cu definitivarea conceptului, ne-am propus ca primele intervenții să aibă loc în două puncte aflate pe M1, prima magistrală dată în folosință (Timpuri Noi – Petrache Poenaru)”, spun ei.
O parte dintre artiștii cu care discutaseră deja nu erau disponibili în noiembrie, așa că au fost nevoiți să se repoziționeze cu mare viteză, iar artista și curatoarea Ilina Schileru i-a pus în legătură cu cei de la galeria E T A J – artist run space.
Așa l-au cunoscut pe Mircea Modreanu, un om energic, foarte bine conectat cu artiștii din tânăra generație. „În spațiul E T A J, la vernisajul expoziției grupului Pastila Roz, am decis să facem acest prim-pas împreună, Mircea fiind cel care a mijlocit întâlnirea noastră cu artiștii prezenți în stația Izvor”, adaugă Vero și Andu.
Inițiatorii își doresc ca lucrările să rămână la metrou o perioadă cât mai lungă, iar dacă una dintre ele va părăsi spațiul, la cererea artistului, o vor înlocui cu o alta.
Ei speră ca acest proiect să-i determine pe călători să abandoneze, măcar pentru o clipă, preocupările de zi cu zi, pentru a zăbovi în dialog cu o persoană, prezentă acolo prin intermediul căutărilor sale artistice.
Așa cum au explicat, Orașul M va fi extins și în alte stații de metrou. „În luna decembrie coborâm în stația Piața Romană, alături de studenți și tineri absolvenți de arte vizuale, pentru care am lansat un apel de proiecte, în urma căruia vor fi selecționate 10”, adaugă organizatorii, urmând ca proiectul să fie extins și în 2022.