Cornel Brad a fost unul dintre cei mai cunoscuți și respectați regizori români de teatru și film. S-a născut la 2 noiembrie 1924 în satul Bălțătești din județul Neamț, România și a murit la 11 noiembrie 2007 la București.
A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București și și-a început cariera de regizor la Teatrul Național din Iași. A fost apoi angajat la Teatrul Național din București, unde a montat numeroase spectacole de succes. În anii ’60, Brad a început să lucreze și ca regizor de film, realizând filme remarcabile precum „Diminețile unui băiat cuminte” (1967) și „Cu mâinile curate” (1972).
În anii ’80, Cornel Brad a fost implicat în mișcarea de protest împotriva regimului comunist din România și a fost unul dintre semnatarii scrisorii deschise adresate de intelectuali către Nicolae Ceaușescu. După căderea regimului comunist, a continuat să activeze în teatru și film și a primit numeroase premii și distincții pentru contribuția sa la cultura română.
Cornel Brad a fost un regizor inovator, reușind să aducă pe scenă și pe ecran stiluri și tehnici noi. De asemenea, a fost un mare promotor al dramaturgiei românești, adaptând și regizând piese de teatru și filme bazate pe opere ale unor autori precum Caragiale, I.L. Caragiale, Camil Petrescu și Mircea Eliade.
În 2000, Cornel Brad a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor pentru contribuția sa deosebită la dezvoltarea culturii românești. Este considerat unul dintre cei mai importanți regizori din istoria teatrului și cinematografiei românești.