O companie din Elveţia cunoscută sub numele de „Final Spark” a construit un biocomputer hibrid bizar care combină „mini-creiere” crescute în laborator, cu circuite electronice convenţionale.
Această abordare economiseşte o cantitate extraordinară de energie în comparaţie cu computerele obişnuite, dar există o mare problemă. Creierele umane miniaturale crescute în laborator se uzează continuu şi mor, astfel încât oamenii de ştiinţă trebuie să crească altele noi pentru a le înlocui.
Celulele stem derivate din ţesutul pielii umane sunt utilizate pentru a crea cei 16 „organoizi” cerebrali sferici de care depinde sistemul.
Oamenii de ştiinţă de la Final Spark îşi numesc computerul hibrid „Neuroplatform” şi se spune că acesta utilizează doar „o fracţiune din energia necesară pentru a alimenta un sistem tradiţional”…
Startup-ul tehnologic elveţian FinalSpark vinde acum acces la biocomputere care combină până la patru creiere umane mici, crescute în laborator, cu cipuri de siliciu.
Această nouă platformă de bioprocesare, denumită Neuroplatform, utilizează versiuni mici ale creierului uman pentru a efectua activităţi informatice în locul cipurilor de siliciu. Compania afirmă că poate monta 16 dintre aceste mini-creiere pe Neuroplatform şi poate utiliza o fracţiune din energia necesară pentru alimentarea unei instalaţii tradiţionale.
Platforma, adoptată în prezent de nouă instituţii, integrează hardware, software şi biologie pentru a construi un sistem de procesare eficient din punct de vedere energetic şi foarte performant.
Această „descoperire” este promovată ca o modalitate de a economisi o cantitate uriaşă de energie.